Rose and River : A human centred salon

Eden Goode Biophilic design, Healthcare, Healthy spaces

Rose and River

We are very excited to share with you our latest project – Rose & River – a human centred beauty salon in Brockley, London. We have been hard at work designing this lovely salon, using Biophilic design principles to create a relaxing and calming atmosphere.

 

So, without further ado, here’s a little more on our design process…..

Colour

Drawing from the ecological valence theory, soft pinks and blues were used throughout the space. Pops of yellow were also incorporated into furniture to bring it all to life.

Natural materials

We incorporated a high level of natural materials throughout the salon. Timber was chosen for much of the internal furniture, which has been shown to lower occupant’s heart rate and help us to relax. Terrazzo and hand glazed ceramic tiles were also chosen to incorporate as much natural variation in texture and pattern as possible. Further, furniture was upholstered in natural linen and wool fabrics.

Natural patterns

In the treatment room, the ceiling was wallpapered with a natural pattern of birds, also in blues and pinks, to relax and distract clients lying down during treatments.

 

Non-rhythmic sensory stimuli

Highly reflective tiles were incorporated in a herringbone pattern on the reception desk, which offer momentary flashes of light and a refocus of attention.

Plants

A variety of planting was used throughout the space, both real and artificial. For watering and tactile purposes, real planting was used on lower levels and artificial on high shelving. A range of plants were featured within the scheme, enhancing a sense of biodiversity. Both the positioning and variety of plants used also helps to mimic the diversity and unpredictability of nature.

Natural light

Natural light was maximised through keeping the large shop-front windows unobstructed. A high-level window was also incorporated into the wall of the treatment room to maintain privacy whilst allowing light to travel through. Mirrors were used to reflect light and plants around the room, and finally there is a window seat for clients to relax and wait, whilst increasing their connection to the outdoors and exposure to natural light.

Water

A central floor-mounted feature sink was incorporated into the space for client use, as well as tactile ceramic sinks for pedicures.

Scenting

A natural, plant-based signature scent was curated by the project owner that is diffused around the salon.

Prospect and refuge

In addition to the aforementioned window seat, both the clients and therapists have a side-on view of the outdoors during all main-room treatments, due to the furniture being positioned perpendicular to the windows. This allows for a sense of prospect from a safe space, as well as a view to the tree lined street outside. The pedicure platform (which is positioned away from the window) is raised up for ease of use by staff but also because it enhances client’s views across the space to the outdoors making them feel at ease.