Drawings of the proposed design

Photo credit: Jonathan Bond
Photo credit: Jonathan Bond
Photo credit: Jonathan Bond
Photo credit: Jonathan Bond
Photo credit: Jonathan Bond
Photo credit: Jonathan Bond
Photo credit: Jonathan Bond

The finished project

Photo credit: Jonathan Bond
Photo credit: Jonathan Bond
Photo credit: Jonathan Bond
Photo credit: Jonathan Bond
Photo credit: Jonathan Bond
Photo credit: Jonathan Bond
Photo credit: Jonathan Bond

Starting with an empty shell, this project required us transforming the space into 3 key areas: 

  • An entrance reception/retail area
  • A restorative tea station & hospitality space
  • A yoga & meditation studio
salt lamp display

Our approach

Biophilic Design decisions were fundamental to the realisation of the aesthetics, but also to create a rich multi sensory space. Whilst we maximised available natural light, this was supplemented with artificial circadian lighting. A planting scheme was created incorporating a floor to ceiling greenwall. Natural and toxin free materials created a warm tactile experience. 

Following site visits and a measured survey, we created a comprehensive set of existing drawings. From this point the design development took place alongside the client, to incorporate creative moodboards, outline designs and 3D render visualisations.

Once the design had been refined and signed-off, a detailed drawing and specification package was created to take the project to tender.

Once a contractor had been appointed, regular site visits were undertaken to keep the vision for the space on track through to snagging and completion.

shelving display

Reception and retail space

On entering the space, visitors are welcomed by the reception and retail space offering a range of organic and natural products. 

Displays are created from soft warm Douglas Fir timber, and are on flexible rails to allow for changing stock shapes and sizes. 

Two porthole windows offer brief glimpses into the tea tasting areas and the meditation studio to enhance the sense of mystery and a desire to explore further into the space.

interior design store
shelving display and counter and seating

Tea tasting area

Beyond the reception area sits the calming and communal recuperation space which incorporates the rehydration space.

With several tea silos on the back wall of the space, Re:Mind keeps a stock of organic herbal teas and allows customers to brew and taste the teas themselves using a filtered Quooker boiling water tap. 

The kitchen run is constructed from highly textural, blackened and wire brushed timber – the heightened grain creates an absorbing, natural texture which helps to evoke a sense of nature within the space. 

The timber is paired with a splashback of warm pink, hand glazed tiles and a recycled glass, Resilica counter top.

A rust red, velvet banquette seat, surrounded by pot plants, sits alongside a set of timber stools which create a flexible environment for either groups or individuals in need of relaxation. 

The tala pendants on wall brackets help to visually lower the ceiling height above the banquette creating comfortable, sheltered, refuge space. 

Research suggests that refuge spaces with access to nature will create the most restorative environment for a stressed individual.

“It’s easy to see why it’s so popular - entering the space with the door reading “Find Your Calm”, you are welcomed in with instant peacefulness, and encouraged to take the opportunity to create space for yourself both before and after your session.”
Forbes Magazine
green wall in yoga studio

The Meditation Studio space

The focus for Re:Mind is, of course, the mediation space and this was to be as calming and restorative as possible yet offer flexibility to allow for a range of wellness sessions. 

The studio has two key orientations and as such two focal points; the lush green wall and the glowing Himalayan rock salt lamp installation. Both features frame the instructors leading the courses and enhance the quality of the space in a number of ways. 

The  floor to ceiling green wall by Biotecture not only helps to reduce heart rates and blood pressure but also helps to filter out toxins in the air and lowers levels of Co2 in the space. The Himalayan rock salt light installation within a large circular window offer a warm, natural glow towards the opposite end of the room.

The Douglas Fir flooring and wall colours compliment one another to create a tactile and visual sense of calm. Natural light is controlled by a series of roller blinds whilst an interactive colour changing LED ceiling light feature allows for colour bathing.

Reclaimed elements have been incorporated into the design, in an attempt to maintain a low environmental impact. Throughout the space the use of low VOC (volatile organic compounds) has been prioritised within materials and finishes, helping to maintain good air quality. This is supported with a HEPA filter air filtration system to improve indoor air quality, which can be affected by the urban settings outside the space. 

Get in touch...

Please do get in touch if you would like to discuss how we can work together to improve your hospitality spaces.

Contact us