The Garden School, Hackney

Oliver Heath

The Garden School, Hackney was a project that we took great pleasure in being a part of!

Oliver Heath Design were asked to give the former gym at The Garden School (which had become unloved storage space) a makeover. The new space is inspired by references to nature and is somewhere children can retreat to from the adjacent playground; allowing them safe recuperative spaces, a sense of prospect over the chaotic playground activity – it is a space where children can play, relax and feel safe.

Though trials have demonstrated that having plants in classrooms can lead to improved performance of 10-14% and can reduce the impact of ADHD, it is not always possible to incorporate them. This was certainly the case in the Garden School, as plants don’t always withstand physical interactions with the students.

Many such challenges brought a new level of creativity to the project as you can see in the short film below…..