Urban-nature makeover for Tid for Hjem

Elly Deakin Biophilic design, colour, Furniture, Healthy spaces, Materials

The existing layout of the family room was lacking good circulation and the kitchen was isolated and dingy. We solved this by demolishing the wall next to the kitchen to create an open-plan interior where natural light could easily flow throughout the entire space. The new kitchen area now extends behind the fireplace into the rest of the room, however still remains separate from the dining area, office and lounge; the defined ‘zones’ within the room encourage eye-contact across the interior, creating a more sociable space for the family to cook, relax and work in. Before, the windows weren’t used efficiently; now, the layout has been designed so that family activities are directed towards the windows – making the most of the beautiful views of the Nordic landscape.

The new kitchen area features black painted cabinets, which are complemented by leather door handles and a marble-effect counter top. The vast rear wall is clad with vertical timber panels and softly lit with an LED strip, creating a relaxing environment to cook in.

The dining area features a bespoke peg wall, for where the family can display personal objects and add a sense of character and identity to the space.

The lounge and dining areas are subtly divided thanks to the wonderful hanging Kokedama plants, which Oliver had a lot of fun making – these add vibrancy, texture as well an sense of magic and delight to the interior!

images

 

The colour scheme was inspired by a photograph of an urban-nature sunset (taken by Oliver in Romania), which we incorporated into the lounge area. We painted the ceiling in a pale blue to lift the space and make it feel more bright and energising. These moods created by the different tones of blue are consistent throughout and are complemented by natural textures, patterns and greenery. Finally, the dark ink blue column with gold leaf insert creates a striking and mesmerising focal point to the room, for where the family can cosily gather on a snowy evening and watch the fire flicker.

This project was a perfect opportunity to demonstrate many of the fantastic Biophilic design principles! We were lucky to already have wonderful views over the Nordic fjords and forests – it was important to maximise sight lines in the space so that these were made the most of. We brought elements of the surrounding scenery into the space by incorporating textures, patterns and colours, which were indicative of natural elements. All of these great design principles help to strengthen a connection with nature and as a result, have many physical and psychosocial benefits for the family! Why not take some design inspiration from our cosy cabin retreat and create a space which can help to improve your health and well-being? 🙂

 

BEFORE

images (1)

AFTER

982A5079

 

982A5067

 

982A5086