Accessing Biophilic Design Consultancy – 6 Good Reasons to get in touch

Eren McEwen Uncategorized

Over the last year at Oliver Heath Design, we have worked on a range of projects in scale from a single room in Tokyo to a large 6 floor commercial building in South Africa, without even leaving the office!

Having a Biophilic Design Consultant on board can unlock the full potential of any space, no matter the size or budget of your project- adding visual appeal and elements to promote health & wellbeing.

Here are the 6 main benefits of accessing our expertise in Biophilic and Human Centred Design:

  1. Specific Expertise and Knowledge – here at Oliver Heath Design we have a wealth of experience and knowledge to help you achieve your project goals.
  2. Connected Approach – our insightful in-house research team work alongside our experienced designers to translate the latest evidence and research in Human Centred design into coherent and creative design concepts.
  3. Save Time and Money – utilising our expertise at the beginning of a project can help to avoid design mistakes, which often have costly implications. We develop our design strategies by focusing on the health and well-being of the occupants, to deliver tangible and financial benefits to people, the planet and profits.
  4. Speed – to access our knowledge in a quick, easy and affordable way, we can generate a Biophilic Design report, which sets out a framework to integrate Biophilic Design principals into your project. We have worked with a number of FTSE 100 companies to create revelatory workplace concepts – we specialise in creating spaces that are more productive, happier and healthier to live and work, by improving the human connections to nature.
  5. Accessibility – with today’s technology helping to improve our global connections and communication, we are able to work with companies located all around the world quickly and efficiently. Recently, we have collaborated on projects in Asia, Africa, Germany and the USA, via Skype meetings and emails.
  6. A Helping Hand – we believe that the design process should be a collaborative effort. We work alongside existing project teams and clients to help bring ideas together in a creative, coherent and collective way to achieve the best possible outcome.

 

Case Study: Daiwa House, Japan – “Café in the Park”

We would like to share with you a selection of pages from a recent case study which aims to communicate the visual outcome of our consultancy service.

The Daiwa House café demonstrates how our fresh thinking, together with our evidence-based design approach, can maximise the potential of a space. Despite the project being located in Japan, we were able to quickly develop a design brief via a Skype interview, CAD drawings and photos of the existing space.

Consultancy Overview:

Stage 1 – Developing an understanding of their needs, looking at practical issues and ideal outcomes. The 13th Floor café area was being used at full capacity between the hours of 12-2pm; yet its remaining opening hours were only being used at 20% capacity. This makes it an expensive and underused resource. We identified the opportunity to develop a mixed-use space which could be utilised throughout the day.

Existing Plan of the 13th Floor Café:

Stage 2 – We reviewed the existing areas, looking at both the negative implications of the current space and the positive Biophilic Design opportunities that had yet to be maximised.

The overall design lacked visual richness and diversity, with long tables and chairs mostly dominating the space. However, the large windows wrapping around the open plan area could provide good access to natural light and views across the city with better positioned furniture.

Stage 3 – Using our cutting edge research and Biophilic Design knowledge, to underpin the return on investment, we created a holistic and innovative design concept, unlocking the potential of the space. We looked at the how the room could be utilised to optimise user experience. 

“Café in the Park” – our concept creates a rich diversity of spaces: communal eating areas, recuperation zones, collaborative meeting places and communal social spaces – all accessible by a pathway winding organically through the space.

 

Stage 4 – We communicate our concept in a design report with supporting plans, images and visualisations, allowing any design team to easily understand and implement our evidence-based ideas.

 

 Communal Dining Area – Before

 

Communal Dining Area – After (Our computer generated visualisations help to communicate the design concept)

 

 Café Area – Before

 

Café Informal Seating Area – After

Café Area – Before

 

Café Area (Biomorphic Forms and Seating Area) – After

 

If you are looking to transform your current workplace, or are planning a project within the hospitality, healthcare or education sectors, a Biophilic Design consultancy service from Oliver Heath Design offers a fast, affordable and accessible insight into the opportunities that a human centred design approach can offer.

Putting health and wellbeing at the forefront will help to cut costs and improve building outcomes to create spaces that are happier, healthier and more deeply connected to the wider environment.